ברלין עיר של כולם. בשנים האחרונות, הפכה ברלין לאחד היעדים המבוקשים ביותר עבור התייר הישראלי. לא רק המילקי הזול מושך את אלפי הישראלים, אלא גם ההיסטוריה, החומה התהפוכות הפוליטיות שעברה העיר רק בעשורים האחרונים, חיי הלילה, המגוון הרב תרבותי וכמובן חווית הקניות והמחירים הזולים יחסית לשכנותיה באירופה.
שער ברנדבורג – שער הניצחון
שער הנצחון המפורסם של העיר שנבנה בשנת 1788 בהזמנת הקיסר וילהאם ה-2 בסגנון יווני . זהו אחד מסמליה החשובים ביותר של גרמניה ובלרלין בפרט. הוא השער היחיד שנותר מתוך מספר שערים שבעבר שימשו ככניסה ראשית לעיר. בראש השער ישנה מרכבה עם 4 סוסים של אלת הניצחון היוונית . השער היה אחד האתרים היחידים ששרדו עם עליית הנאצים לשלטון.
שדרות אונטר דן לינדן
שדרה תוססת שמהווה היום כמרכז עיקרי תרבות,חיי לילה ופוליטיקה של ברלין לאורכה תוכלו לראות
מוזיאונים, תיאטראות, מבני הממשל וכנסיות מהמאה ה-18 עד המאה ה-20.השדרה נפגעה קשות במהלך מלחמת העולם ה-2, אך שופצה בתקופה הקומוניסטי . לאורך השדרה תוכלו לראות את המבנים באים: ככר פריז, שער ברנדנבורג, בית המשמר החדש, ככר בבל שבה שרפו הנאצים ספרים , המוזיאון הרמני להסטוריה .
אוניברסיטת הומבולדט
האוניברסיטה העתיקה בברלין , נוסדה בשנת 1810 ע"י וילהלם פון הומבולדט. גדולי ההוגים והחוקרים של המאות האחרונות כגון קרל מרקס.המבנה יפיפה
ככר בבל – בבלפלאץ
כיכר בבל, שנקראה בעבר "כיכר האופרה", נודעה בשל אירוע שהתרחש בה ב10/5/1933 – שירפת הספרים הגדולה ע"י הנאצים.נשרפו כ – 20 אלף ספרים כולל ספריו של קרל מרקס ועוד רבים. מרכז בכיכר הוקמה לזכר האירוע אנדרטה של אומן ישראלי בשם מיכה אולמן שנקראת "הספריה הריקה לעיה נרשם: "הייתה זו רק הקדמה.
במקום שבו שורפים ספרים, ישרפו גם בני אדם. היינריך היינה, 1820.במרכזה של כיכר זו, ב-10 במאי 1933, שרפו סטודנטים נציונאל-סוציאליסטים את יצירותיהם של מאות סופרים, הוגי דעות, פילוסופים ומדענים. נבקר באנדרטה לזכר שרפת הספרים מ-10 במאי 1933, שעוצבה ע"י האומן הישראלי מיכה אולמן, בשנת 1994.
בית העירייה של ברלין ליד אלכסנדרפלאץ
בית העירייה האדום בברלין נבנה בשנים 1861-1869 . זהו הוא אחד המבנים המפורסמים ביותר בעיר ובו נמצאים משרדי העירייה וראש העיר. הבניין המרשים בנוי מלבנים אדומות ונבנה בסגנון ניאו רנסנס. המגדל, החלונות המקושתים ומבנה הקשתות יחד עם בריכת ההשתקפות שבחזית נותנים למבנה מראה מרשים במיוחד.כאשר ברלין היתה מחולקת, שימש מבנה בית העירייה האדום את עיריית מזרח ברלין עם האיחוד הפך לבית העיריה של ברלין המאוחדת.
רובע ניקולאי
רובע ניקולאי נחשב למתחם העירוני העתיק ביותר בברלין. סמטאותיו ובנייניו, נראים כמו תפאורה במחזה. הבניינים שוחזרו למעשה בתקופה הקומוניסטית של ברלין.הרובע הוא נעיין גן ציורי שחוזרים בו לזמנים עברו.במהלך חודש נובמבר מתרחש כאן פסטיבל אגדות קסום שמתאים לכל המשפחה.
ככר אלכסנדרפלאץ (Alexanderplatz)
כיכר גדולה ומרכזית. בעבר ככר אלכסנדר הייתה מיקומו של שוק הבקר שפעל בעיר. הכיכר נהרסה כמעט כליל במלחמת העולם ה-2, ושוחזרה מחדש. כיום היא מרכז תוסס בעיר ברלין. יש שלל חנויות, דוכני מזכרות, מסעדות, ברים ובתי קפה. בסמוך לכיכר ניצב מגדל טלוויזיה אייקוני (Berliner Fernsehturm) שמתנשא לגובה של 836 מטר. זהו אזור שנעים לטייל בו או לשבת על אחד הספסלים ולספוג את האווירה הברלינאית המקומית.
מגדל טלוויזיה Berliner Fernsehturm
זהו המבנה הגבוה ביותר בגרמניה 365 מטרים ואחד המגדלים העצמאיים הגבוהים באירופה. המגדל הוא אטרקציה תיירותית פופולרית וסמל איקוני של ברלין. ההיסטוריה שלו מחזירה אותנו לשנת 1964.אז קיבלו החלטה במזרח גרמניה, להקים את מגדל הטלוויזיה בכיכר אלכסנדר,שיחקה את המגדל המפורסם בשטוטגארט.מה שמיוחד במגדל היא העובדה שבעת נפילת קרני השמש על כדור הפלדה הגדול שבראשו, יוצרים ניצוצות השמש מעין צורת צלב . מה שגרם לתושבי העיר ברלין להאמין כי יד האלוהים בדבר. קרני השמש ממשיכים ליצור את הצלב החל מרגע זריחת החמה ועד שקיעתה במערב.בראש המגדל יש אזור תצפית מרהיב המאפשר תצפית נפלאה על העיר כולה. כמו כן ישנה מסעדה מפורסמת במגדל, שמוכרת כמסעדה המסתובבת, מסעדה שכל 20 דקות משלימה סיבוב שלם.
גלריית האיסט סייד
שרידי 1300 מטרים מחומת ברלין המקורית, גלריית איסט סייד (East Side Gallery) היא השריד של חומת ברלין הידועה לשמצה. על החומה שנותרה בגלריה הפתוחה הזו ציירו אמנים מכל העולם מעל 120 ציורי גרפיטי. האיסט סייד גלרי מהווה זיכרון תמידי לחומה שקרעה את העם הגרמני ואת ברלין בפרט לאחר מלחמת העולם ה-2 והשתלטות המעצמות, ברית המועצות וארצות הברית על העיר.
בניין הרייכסטאג Reichstag Building
בסוף המאה ה-19 אוחדו הממלכות השונות בגרמניה למדינת לאום אחת, מה שיצר צורך בבניית מבנה פרלמנט והמיקום שנבחר הוא העיר ברלין. בנייתו של בניין הרייכסטאג המקורי הסתיימה בשנת 1894. הוא זכה לשבחים בשל סגנונו המודרני והשילוב של כיפת פלדה אך גם לביקורות בשל ערבוב של סגנונות אדריכליים רבים. במלחמת העולם ה- 2 הוא נפגע קשות נשרף ואף סימן בכך את סוף הדמוקרטיה בגרמניה. במהלך השנים הוא שופץ ותהילתו חזרה.
כיום הוא משמש כמקום מושבו של הפרלמנט הגרמני – הבונדסטאג (Bundestag). הבניין הוא מבנה הממשל החשוב ביותר בגרמניה. המבנה עתיק ומרהיב גם בשל כיפת הזכוכית המודרנית שנבנתה בפסגתו ואשר מהתצפית שלה ניתן להשקיף על כל ברלין.
מול בניין הרייכסטאג ניצבת אנדרטה קטנה בשם "האנדרטה לחברי הרייכסטאג שנרצחו". האנדרטה מוקדשת לזכרם של 96 חברי הפרלמנט הגרמני אשר נרצחו בידי השלטון הנאצי בשל סיבות פוליטיות, כאשר רובם היו חברי המפלגה הקומוניסטית והמפלגה הסוציאל דמוקרטית התנגדו לנאצים. האנדרטה עשויה מ-96 לוחות ברזל יצוק כאשר על כל אחת מופיע שמו, שם המפלגה לה היה שייך, שנת הלידה ושנת המוות והאתר בו בוצע הרצח.
בניין הרייכסטאג-Potsdamer Platz
חוויה מרגשת וסיפור מרתק יש לככר הזו. הככר נחשבת לגרסאת טיימס סקוור מקומית. במאה ה-17 הפכה פוטסדאמרפלאץ לכיכר העמוסה ביותר באירופה בשנות ה-20 , כה עמוסה הייתה הכיכר עד שבשנת 1924 הותקן בה הרמזור הראשון בעולם! דגם של הרמזור עומד במרכז הכיכר כיום. הכיכר נפגעה קשה בזמן מלחמת העולם השניה וחומת ברלין חצתה אותה במרכזה והפכה אותה לשטח הפקר עם רצועת מוות ומגרש ריק במשך 28 שנה. עלו לתצפית פנורמית ותוכלו לראות את שער ברנדנבורג, הרייכסטאג, הקנצלריה הפדרלית, ארמון בלוו, קתדרלת ברלין, מגדל הטלוויזיה, ג'נדרמנמרקט, אנדרטת השואה, כנסיית הזיכרון של הקייזר וילהלם -ובימים בהירים, ניתן לראות עד הר השטן ואת טורבינות הרוח על גבול ברנדנבורג.
צ’ק פוינט צ’רליCheckpoint Charlie
זו נקודת המעבר המרכזית ביותר שהיתה בין מזרח ומערב גרמניה .נקודת המעבר צ’ק פוינט צ’ארלי נמצאת באחד הרחובות המרכזיים של ברלין פרדריך-שטראסה (Friedrichstrase) שלאורכו חנויות, מרכזי קניות, בתי קפה ומסעדות. של שום מה נקראת הנקודה - צ’רלי? . המילה צ’רלי הוא שמה של האות C ומשמעות הדבר הוא נקודת ביקורת מספר 3.
אנדרטת להנצחת יהודי השואה
בשנת 2005 אנדרטה לזכר יהודי אירופה שנרצחו בשואה, היא נבנתה על ידי האדריכל פיטר אייזנמן במקום בו שכן בעבר בניין משרדי הצורר אדולף היטלר.
האנדרטה מורכבת מ2,711 קוביות בטון המשתרעות על שטח של כ-19,000 מ"ר. הקוביות נותנות למבקר תחושה של בית עלמין .הריצפה בין הקוביות איננה ישרה בכדי ליצור תחושת חוסר יציבות ובילבלול כשפוסעים ביןקוביות הבטון.
מתחת לאנדרטה הוקם מרכז מידע תת-קרקעי הכולל את שמותיהם של כל הקורבנות הידועים של השואה, אשר התקבלו ממוזיאון יד ושם,ותערוכה בנושא השואה.
האיצטדיון האולימפי של הרייך ה – 3
האצטדיון נבנה בשנת 1936 לכבודה של אולימפיידת ברלין. הסיפור המפורסם הוא מרוץ ה-100 מטר בו ניצח האצן השחור ג'סי אוונס. היטלר שלא אהב את הרעיןן שאדם שחור ניצח עזב את האיצטדיון לפני חלוקת המדליות .
לקראת משחקי 2006 הוא שופץ שיפות מאסיבי וכיום הוא משמש בית לקבוצת הרטה ברלין .
גני וארמון סנסוסי
הארמון ממוקם בעיר פוסטדאם שגובלת עם ברלין היה בעברו מקום משכנם בקיץ של מלכי פרוסיה. הוא נחשב . לגרסה הקטנה של ארמונות ורסאי הוא הוכרז כאתר מורשת עולמית של אונסקו, גנים הנקראים לפעמים גם "ורסאי של ברלין". במהלך הטיול נכיר את סיפורו המרתק של פרידריך הגדול, המלך האגדי של פרוסיה, ונבלה במדרחוב הקלאסי והתוסס בלב הרובע העתיק והציורי של פוטסדאם.
תחנת הרכבת גרונוולד
היא תחנת רכבת שממוקמת ברובע גרונוולד בבכרלין. התחנה הוקמה ב 1/8/189. בתקופת שלטון הנאצי הייתה התחנה נקודת המוצא לגירוש מספר גדול מיהודי ברלין. כיום משמשת התחנה את קו S7 של רכבת ה-S של ברלין.
בית התה הסיני מבנה דמוי פגודה בפארק סנסוסי. הבית המפואר הושלם בשנת - 1758 בראש המבנה, פגודה סינית, וכיפה הנראית כתוף מעוגל ובראשה פסל מוזהב. קירות המבנה והכיפה מעוטרים בקישוטי רוקוקו מוזהבים המזכירים אלמנטים מעולם המוסיקה ועולם הצומח. לבית ארבע חזיתות בולטות בהן שובצו פסלים מצפוים זהב, המתארים את עולם המוסיקה (המלך היה מפורסם כאוהב מוסיקה) הבית שימש בעבר לאירוח ושתיית תה לאצילים ולאורחי המלך, שנהג אף הוא להתבודד כאן ולנגן בחליליו.
הרובע היהודי
הרובע הוא אחד האיזורים המיוחדים ביותר בעיר ברלין . הוא נחשב מאז ומעולם כמוקד קהילה משגשג ומצליח ביותר בתחילת המאה ה-20 עד ל-1933 חיו בקהילה היהודית בברלין כ-150 אלף יהודים. סיור בסמטאות הרובע יראה לנו את העדות לקהילה החשובה והמפוארת שחיה כאן .ברובע תוכלו לבקר בית הכנסת הגדול והמרשים של ברלין ששופץ לאחרונה. בסמוך הראה את האנדרטת לזכרו של משה מנדלסון שחי במאה ה – 18 בגרמניה ונחשב למנהיגה הרוחני של ההשכלה היהודית. נולד בעיר דסאו בגרמניה וקיבל חינוך יהודי מסורתי, תחילה בדסאו ואחר-כך בעיר ברלין, שבה גם רכש ידע בשפות, בפילוסופיה ובמדעים. מנדלסון היה יהודי מאמין ושומר מצוות שעסק בענייני יהדות, וגם הוגה דעות שנתן ביטוי לרעיונות ההשכלה האירופית. הוא גילה עניין ומעורבות בגורלם של היהודים, ניהל התכתבות עם רבנים חשובים בני דורו – ועם זאת קיים קשרים חברתיים וקשרי מכתבים גם עם משכילים נוצרים.
שדרות קו דאם
ואיך אפשר בלי קניות .שדרות קודאם המפורסמות, רחוב פרידריך והבוטיקים העצמאיים בתוך ומסביב לחצרות האקשה, מציעים כולם מבחר חנויות מסוגים שונים. בימינו נחשבת ברלין כעיר הקובעת טרנדים במוסיקה, אמנות וסגנון חיים. יצירתיותה המתפרצת מהווה מקור שואב למספר הולך וגדל של אמנים המגיעים מכל העולם ומבססים את ברלין כאחת הערים האירופאיות האטרקטיביות ביותר. מאפיין נוסף של ברלין, מלבד השפע שלה, הוא האופן בו היא מחדשת עצמה ללא הרף. עם זאת
לברלין ישנו גם צד רגוע ומספר רב של שטחים פתוחים בהם אפשר לקחת נשימה עמוקה.
ענת גרוס לאור מדריכה וותיקה בברלין . בכל שאלה וכן לגבי הטיול הקרוב שלחו ווצאפ לקישור: https://did.li/morocco-laortravels
כל הזכויות שמורות@ענת גרוס לאור@anat gross laor
ברלין אטרקציות
Bình luận