איסטנבול מטרופולין עצום עם עבר והווה מפוארים. העיר מחולקת לשתיים ע"י נהר הבוספורוס ,שליש מאוכלוסייתה מתגוררת בצד האסייתי שנחשב במסחרי ואילו וייתר מתגוררים בצד האירופאי ההיסטורי. היא שוכנת לה לחופי מצר הבוספורוס - אחד מנתיבי המים העמוסים ביותר בעולם. בין ים מרמרה והים השחור, איסטנבול נחשבת לעיר הגדולה ביותר בטורקיה, הלב הכלכלי, ההיסטורי והתרבותי של המדינה. מתגוררים בה למעלה מ14 מיליון תושבים למרות שהרפובליקה הטורקית קבעה את בירתה באנקרה, שרידי התפקיד המרכזי הקודם של איסטנבול עדיין נותרו גלויים ברחבי העיר, עם ארמונות ומסגדים אימפריאליים העיר נוסדה בשנת 660 לפני הספירה על ידי היוונים שמה הקדום היה - קונסטנטינופול היתה עיר הביזאנטית עד 1453 עד אשר הסולטאן מאט ה – 2 כבש אותה והפך אותה לבירת האימפריה העוטומאנית . נפוליאון אמר עליה בעבר : "אם העולם היה רק מדינה אחת, איסטנבול הייתה בירתה!"
כיום איסטנבול היא עיר קוסמופוליטית משגשגת של יותר מ-15 מיליון. היא מחולקת ע"י הבוספורוס לצד האסייתי שהוא הצד המסחרי כלכלי ולצד האירופי שהוא הצד ההיסטורי העתיק והציבעוני יותר. אינספור מוזיאונים ואתרים היסטוריים לבקר בהם,שווקים ססגוניים ורחובות מודרניים מכל טוב .העיר העתיקה של איסטנבול הוכרזה על ידי אונסק"ו כאתר מורשת עולמית תרבותי בשנת 1985.
זהו מסלול טיול באיסטנבול לפי סדר הגיוני
האגיה סופיה hagia Sophia
"האגיה סופיה" נבנתה בעיר קונסטנטינופול (כיום איסטנבול) במאה ה-6 (532-537), בהוראת הקיסר הרומי/ביזנטי יוסטיניאנוס ה-1. עד לתקופה העות'מאנית ב-1453 שימשה איה סופיה במקור ככנסייה. בתקופה העות'מאנית הוסב הבניין למסגד. לאחר הקמת הרפובליקה של טורקיה בשנת 1934 , ובהוראת המייסד החילוני של טורקיה מוסטפא אטאטורק , הפך הבנין למוזיאון איה סופיה. עם זאת, ב-24 ביולי 2020, איה סופיה הוסבה שוב רשמית למסגד בהנחייתו של נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן. פירוש השם "האגיה סופיה" ביוונית הוא "חוכמה קדושה" . ואכן בחוכמתה הרבה ולאור התהפוכות הרבות , תוכלו לראות שרידים של קוסטנטינוס לגדול לצד שרידים וכתובות איסלמיות רבות .
מזרקת הקייזר וילהלם
המזרקה ממוקמת בפתח ההיפודרום(מסלול מירוצי סוסים) בסמוך למסגד הכחול. מזרקת הקייזר וילהלם היא מראה בולט בתוך ההיפודרום. המזרקה נבנתה בשנת 1901 ביום הולדתו של הקייזר וילהלם השני כסמל ליחסים הטובים בין גרמניה לטורקיה ולאחר ביקורו של הקייזר וילאם השני. הסגנון הניאו-ביזנטי של המזרקה משתלב יפה עם האסתטיקה של ההיפודרום הישן, תודות לתקרת הכיפה והעמודים המתומנים והממלכתיים שלו בסגנון גזיבו.
המסגד הכחול
המסגד הכחול, או מסגד בשמו הנוסף הסולטאן אהמטנבנה בין השנים 1609 עד 1616 בפקודת הסולטאן אהמט הראשון, שעל שמו קרוי המסגד, ובו הוא גם קבור. המסגד נודע בשם "המסגד הכחול" בשל האריחים הכחולים מהעיר איזניק המצפים את קירותיו הפנימיים האדריכל -סדפקאר מהמט אגה, היה אדריכל החצר המלכותית, קיבל הוראה מהסולטאן לא לחסוך בהוצאות ולבנות את המבנה האיסלמי היפה בעולם וכך הוא עשה. צורת המסגד רבועה וגודלה 64 על 72 מטרים.כיפת המסגד נתמכת ב-4 עמודים ענקיים עם חצאי קשתות. קוטר הכיפה 33 מטרים וגובהה 43 מטרים. יחודו הוא שזהו המסגד היחידי בטורקיה שלו 6 מינרטים – אותו מספר מינרטרים שהיה אז במסגד הנביא מוחמד במכה. הסולטאן ספג ביקורת רבה של חכמי הדת באותה עת, על הניסיון להשוות את חשיבות המסגד למקום הקדוש לאסלאם במכה, ועל כן נאלץ לממן בניית מינרט שביעי במכה.קירות המסגד מצופים בלמעלה מ-20,000 אריחים מצוירים ביד, אשר יוצרו באיזניק. המסגד מואר על ידי 200 חלונות צבועים (ויטראז') וכן מנורות שמן.קירות המסגד מקושטים בפסוקים מהקוראן שנכתבו על ידי גדול הקליגרפים באותה עת – סייד קאסים ג'ובארי.
ארמון טוקפאפי - Topkapi Palace
פירוש שמו הוא – שער התותח . הארמון נבנה ב-1453 על 700,000 מ"ר. הוא שימש כמבנה המגורים הרשמי של הסולטאנים והמרכז האדמיניסטרטיבי של האימפריה העות'מאנית עד לשנת 1853. ב-1853 בחר הסולטן לעבור לארמון חדש יותר בשם דולמבחצ'ה ואז ננטש ארמון טופקאפי. לאחר כ- 50 שנה הוא עבר תהליך שימור והפך לאחד מהמוזיאונים החשובים של איסטנבול .המקום כולל חצרות, שערים וארמון ששומר כמעט במלואו. כמובן רוב התיירים רוצים לראות את הפגיון של טופקאפי מהסרט.
קצת על החצר של הארמון :
החצר ה-1 (Alay Meydanı) היא החצר הגדולה ביותר ובה ניתן למצוא את המטבעה המלכותית, המוזיאון לארכאולוגיה של איסטנבול, כנסיית איה אירנה שהפכה למחסן הנשק של הסולטאן וגנים יפיפיים.
החצר ה-2 (Divan Meydanı) כוללת את המטבחים המלכותיים, בית החולים המלכותי, האורוות ומגורי החיילים.
החצר ה-3 ,מכונה גם הארמון הפנימי (Enderûn Avlusu) בית האוצר של הממלכה, ספריית אהמט ה-3 ובית הספר של הנסיכים .
בחצר ה-4 נמצאים הגנים הפרטיים של הסולטאן, חדר הכתר, בית קפה מלכותי ועוד.
הבאזר הגדול – GRAND BAZAR
הבאזר הגדול הוקם במאה ה- 15 ע"י הסולטן מהמט ה-2. זהו השוק המקורה הגדול בעולם מורכב מ-61 רחובות וכ-4000 חנויות. אל הבזאר מובילים 18 שערים, וארבעה מהם הניצבים בארבעה כיוונים שונים נחשבים לשערים העיקריים. אל שערים אלה מובילים שני רחובותיו הראשיים של הבזאר - האחד חוצה את אותו מדרום לצפון במרכזו, והאחר ממזרח למערב בצידו הדרומי. חובבי הקניות לכו לאיבוד בין סמטאות השוק בו תוכלו למצוא כמעט הכל.
שוק התבלינים המצרי
שוק התבלינים המצרי ממוקם ליד שוק הפרחים . הוא נבנה בשנת 1660 על ידי טורהאן סולטן. תחילה נבנה המסגד הסמוך "ייני" ולבקשת אימו של הסולטן נבנה הבאזר הסמוך . היום תוכלו לבקר במאות דוכני השוק המקורה ולרכוש תבלינים מכל הסוגים והריחות .
שכונת בלאט - balat
ביוונית בלאט זה "ארמון". השכונה נמצאת ברובע פאתיח שנחשב לרובע העתיק באיסטנבול .בשנת 1492 עם גירוש יהודי ספרד, הגיעו לאימפריה העות'מאנית יהודים רבים, חלקם התיישב באיסטנבול (שהייתה בירת האימפריה). היהודים שהגיעו לעיר והקימו את השכונה, שבשיא תפארתה כללה 19 בתי כנסת, בית חולים יהודי ,וישיבה. כיום, נשארו בשכונה הזו שני בתי כנסת בלבד- בית הכנסת קהל אוחריד ובית הכנסת קהל ימבול, הם פעילים בעיקר בחגים. במרוצת השנים עזבו היהודים ובמקום נבנו כנסיות רבות. תוכלו לבקר במדרגות הצבעוניות ובבתי הקפה הססגוניים שבשכונה. לכו לאיבוד בין הסימטאות ההיסטוריות של השכונה.
מומלץ לקחת מעבורת ממעגן בלאט ולשוט עד לגשר גלאנטה
גשר גלאנטה
הגשר נבנה במאה ה-15. הוא חוצה את קרן הזהב ומחבר בין העיר העתיקה והעיר החדשה. מתחת לגשר מסעדות טרנדיות רבות. נעים לשבת בו לעת ערב. המשיכו לכיוון הפוניקולור שממוקם בסוף הגשר. עלו עם הפוניקולור לשכונת גלאנטה בואך שדרות איסתיקלאל.
מגדל גלאנטה Galata Tower
במרכז השכונה עומד מגדל 'גלאטה' המפורסם. במאה ה- 16 היה רוב יהודי בשכונת גלאנטה.
מגדל גלאטה הוא מגדל אבן מימי הביניים, המתנשא לגובה של כ-67 מטרים. המגדל המקורי נהרס במהלך מסע הצלב ה-4, ושוקם בשנת 1348.מאז בנייתו, המגדל מילא חשוב בתפקוד העיר ושימש לגילוי שריפות, כמגדלור לספינות, שער לעיר, בית סוהר ונקודת תצפית צבאית אסטרטגית.
בקומות הנמוכות של הבניין ישנן תערוכות שונות כגון האגדה של חצרפן אחמט סלבי, לפיה חצרפן טס ממגדל גלאטה מעבר לבוספורוס בעזרת כנפיים מלאכותיות שהצמיד לזרועותיו. תערוכה נוספת היא תערוכה של היסטוריית הבניין וסיפור שחרורה של איסטנבול מכוחות הכיבוש ב-1923
בשתי הקומות העליונות תוכלו לבקר במרפסת התצפית ולהנות מנוף עוצר נשימה של 360 מעלות מעל גגות איסטנבול. מכאן תוכלו לצפות באחד מהנופים הטובים ביותר מהאוויר של חצי האי ההיסטורי של איסטנבול, קרן הזהב וגשר הבוספורוס. לסיום צאו לשוטט בשכונת גלאנטה ושתו קפה ועוגת גבינה מדהימה בבתי הקפה הקסומים שבה.
בית כנסת – נווה שלום
בית הכנסת "נווה שלום", הסמוך למגדל גלאטה הוא אחד מבתי הכנסת הפעילים באיסטנבול. בית הכנסת הותקף על ידי מחבלים ב-1986, וב-2003 נהרגו בו לפחות 23 בני אדם לאחר ששתי מכוניות תופת התפוצצו בסמוך לו. בשל החשש מפיגועים מקפידים ב"עץ חיים" על בטיחות. יש לתאם את הביקור מראש, ולעבור שתי דלתות ביטחון לפני הכניסה לבית הכנסת ולחצר.
שדרות איסתיקלאל
שדרת איסתיקלאל - המדרחוב המרכזי ברובע 'בייאואולו'. המדרחוב מתחיל מכיכר טקסים וממנו נמתח קו הרכבת החשמלית הנוסטלגית המקיף את הכיכר העגולה בטקסים. פירוש המילה 'איסטיקלאל' בטורקית - עצמאות. לאורך השדרה שכנו בעבר מחנות של חיל התותחנות שהיא יחידת העילית הידועה בתקופת האימפריה העות'מאנית. במרכז השדרה עצרו לבקר בכנסיית "סנט אנתוניו" . היום זהו רחוב קניות מרכזי באיסטנבול .
ככר טקסים - Taksim Meydani
מקור שמה של הכיכר מגיעה מהמילה הטורקית 'טקסים' שמשמעותה 'חלוקה'. הכיכר כמו האזור כולו, היא מוקד מסחר וחניות לרוב . במרכז הכיכר, תמצאו את אנדרטת הרפובליקה, מצבת זכרון שנבנתה בשנת 1928 לציון יום השנה ה-5 להקמתה של הרפובליקה של טורקיה לאחר מלחמת העצמאות הטורקית. בחזית הכיכר בולט פסלו של מי אם לא כמאל אטאתורק, מייסדה של טורקיה המודרנית.
קחו את הפוניקולור שבסמוך ורדו לארמון הדולמובהצ'ה
ארמון הדולמובהצ'ה
הארמון שממוקם על הגדה האירופאית של הבוספורוס, שימש בעבר כמקום מגורי הסולטאנים ומרכז השלטון של האימפריה העות'מאנית מ־1856 עד 1923.המקום בו נמצא הארמון היה במקור מפרץ על גדת הבוספורוס. במהלך המאה ה-18 מולא המפרץ באדמה על מנת לשמש גן מלכותי. שמו של הארמון מתאר תהליך זה: דולמה (dolma) פירושו ממולא, ובהצ'ה (bahçe) פירושו גן. הארמון הזה שהיה מודרני יותר החליף את ארמון טופקאפי המיושן. הסולטאן שבנה את הארמון היה עבדולמסיד. הארמון בנוי בסגנון הרנסנס הטורקי שמשלב בארוק, רוקוקו והשפעות נאו-קלאסיות, וכולל עשרות נברשות מפוארות ומגדל שעון פרטי. המפורסם בחדרי הארמון הוא חדר מדרגות הבדולח, בו כל מעקי המדרגות והמנורות עשויים בדולח באקארה. כיום הארמון משמש מוזיאון ומעון אירוח של השלטון הטורקי. ב־3 במרץ 1924 נחקק חוק שהעביר את הארמון לבעלות הרפובליקה הטורקית.
רובע אורטקוי - Ortaköy
זהו רובע יחודי בו חיו זה לצד זה יהודים, נוצרים ומוסלמים. מסגד אורטקוי (Ortaköy Camii), בנוי בסגנון אקלקטי-בארוקי ונמצא על שפת המים. באתר היתה בעבר כנסייה. המבנה הנוכחי תוכנן ע"י האדריכל ניקוגוס באליאן (שעיצב את ארמון דולמבחצ'ה) באמצע המאה ה-19, בהזמנת הסולטן עבדול מג'יט. המסגד משקיף למיצר. רצוי לטפס לקומה השנייה, המרופדת בשטיחי תפילה ירקרקים. שִלחו משם מבט אל גשר הבוספורוס העצום, ולנוף הנשקף דרך חלונות הענק. שימו לב לאלמנט היחיד המסגיר את עברו הנוצרי של המסגד: הצלבים הקטנים הנחבאים בין עיטורי הסורגים.במרחק שתי דקות הליכה מהמסגד, באחת הסמטאות העולות ממנו, נמצא בית הכנסת "עץ חיים". כדאי להתמקד בעיטורים שעל הוויטראז'ים שבתקרת בית הכנסת הצנוע. עיטורים אלה, שמזכירים ערבסקאות., מעידים על הדיאלוג המתמשך המתקיים בתורכיה בין היהדות לאיסלאם. ראשית הדיאלוג באיסור הקיים ביהדות, "לא תעשה לך פסל וכל תמונה". האיסלאם הושפע עמוקות מדיבר זה, אולם מצא פתרון לאיסור בדמות הערבסקות שייפו את המסגדים. עיטורים אלה ייצגו בצורתם המופשטת את הרעיון כי לא ניתן לתפוס את האֵל. רעיון זה הולם גם את המונותיאיזם של היהדות, ואת ביטויו נמצא גם בוויטראז'ים ב"עץ חיים". בית כנסת זה, שהוקם בתקופה הביזנטית, הוא אחד מבתי הכנסת הפעילים כיום באיסטנבול. סיירו בשכונה הקסומה הזו, המון חנויות אומנות. בערב הופכת השכונה לצעירה ותוססת עוד יותר.
ענת גרוס לאור מדריכה וותיקה באיסטנבול בכל שאלה שלחו לי וצאפ
לקישור: http://bit.ly/3VurjTf או התקשרו 052278030
איסטנבול אטרקציות מרכזיות
Commenti